Home » Metaalbewerking: draaien en frezen
Slide

Metaalbewerking nodig? Laat uw onderdelen draaien en frezen door professionals

Hoeveel kost metaalbewerking of metaal verspanen? Vraag vrijblijvend een offerte voor CNC draaien en frezen van onderdelen op maat.

*Metaalbewerking op maat van 10 tot 1000+ stuks
*Verspanen in 2 tot 3 weken
*Prototypes draaien en frezen mogelijk
*Offertes voor metaalbewerking binnen 48u

cnc metaalbewerking
Shadow

Metron Technics levert reeds meer dan 10 jaar gefreesde en gedraaide onderdelen op maat. Metaalbewerking is één van de productietechnieken die we aanbieden. Ter verduidelijking, we beschikken over meer dan 20 CNC freesmachines en draaibanken. Meer specifiek, we verspanen op onze machines metalen werkstukken maar ook kunststof componenten. We hebben dus de capaciteit om massaproductie aan te bieden maar tevens zijn we gespecialiseerd in het produceren van kleine reeksen. Maar wat is metaalbewerking nu? En hoeveel kost metaalbewerking? Vraag daarom vrijblijvend een offerte voor metaalbewerking.

Metaalbewerking omvat verschillende manieren om metalen onderdelen te produceren. Naast verspanende bewerkingen zijn er ook plooi en pons bewerking en metaal gieten en smeden. Tenslote gaan we metaal ook extruderen.

Draaien en frezen: wat is verspanen?

Draaien en frezen zijn feitelijk snijbewerkingen. Meer pecifiek snijden we materiaal weg met een snijgereedschap zoals een frees of een beitel. Het materiaal dat weggesneden wordt noemen we spanen. daarom noemn we deze productie technieken ook verspanen. Bij draaien roteert het te bewerken onderdeel in een draaibank. Waar we bij frezen het onderdeel vast klemmen en het snijgereedschap aan hoge snelheid laten draaien. De snelheid van het verspanen hangt onderandere af van het soort materiaal. Aluminium kan gemakkelijker bewerkt worden dan bijvoorbeeld roestvast staal. Toch is het aangewezen om steeds voldoende te koelen. Dat gebeurt met een koelvloeistof, ook wel koelmelk genoemd.

metaalbewerking, ook verspanen genoemd, omvat CNC draaien en frezen

Hoeveel kost metaalbewerking op maat?

De kostprijs van gefreesde en gedraaide onderdelen hangt onder meer af van het materiaal type, het aantal opspanningen, de diepte van de te verspanen caviteiten en de minimum freesradius. Het is goed om reeds van bij het ontwerp rekening te houden met enkele aspekten van metaalbewerking om op die manier de kostprijs zo laag mogelijk te houden.

De meest gebruikte materialen bij metaalbewerking op maat zijn aluminium, RVS (roestvast staal), staal en messing. Metalen componenten worden afgewerkt binnen tolerantie en met oog voor afwerking. Het is daarom belangrijk dat er gedetaillerde technische tekeningen en 3D files aangeleverd worden. Naast draai- en freesbewerkingen kunnen we ook draad tappen, ruimen, chanfrijneren.

cnc metaalbewerking omvat draaien en frezen

Nabehandeling.

Na de metaalbewerking krijgen parts vaak een nabehandeling. Het is de bedoeling om de gefreesde producten te beschermen tegen corrosie of om deze een mooier uiterlijk te geven.

Oppervlaktetextuur: zandstralen en borstelen
Oppervlakte coatings en plating: poederlak, nat lak, anodizeren, nickel plating, galvanizeren
Tekst en symbolen: Ten slotte kunnen we logo’s, text en symbolen zeefdrukken. Steeds meer vervangen we zeefdruk door laser graveren.

Oppervalktebahandeling na frezen van metaal

Waarop letten bij het ontwerpen van onderdelen voor CNC frezen?

1. Te bewerken vlakken:

Voor elke zijde die moet bewerkt worden moet het onderdeel opnieuw opgespannen worden op de freesmachine. Dit zorgt voor een hogere totale instelkost. Daarenboven vergroot elke opspanning het risico op afwijkingen ten opzichte van het nul-punt van het onderdeel.

Ons advies: Beperk bij metaalbewerking het aantal te bewerken zijden van het werkstuk. Het gebruik van een 4-assige of 5 assige CNC machine kan een oplossing bieden. Houd rekening met de opspanning op dergelijke machine bij het ontwerpen van het onderdeel.

2. Binnenhoeken hebben steeds een radius:

Hoe kleiner de interne radii van het werkstuk, hoe kleiner de diameter van het snijgereedschap. Een frees met kleinere diameter kan minder materiaal weg nemen per pas. Daarenboven moet de voeding trager tijdens het verspanen. Anders is er het risico dat de frees breekt. Daarom verhogen kleine radii de machine tijd en drijven zo de kost hoger.

Ons advies: Probeer steeds een freesstuk te ontwerpen met zo groot mogelijke interne radii. Op die manier wordt de machine tijd korter en het stuk goedkoper.

3. Diepte van de caviteiten:

Snijgereedschappen om te frezen hebben een beperkte bewerkingsdiepte. Daar bij komt nog dat hoe langer de frees ten opzichte van zijn diameter, hoe meer kans dat er trillingen ontstaan. Het gevolg hiervan is een ruwer oppervlak maar tevens kan het snijgereedschap breken.

Ons advies: Beperk de diepte van een caviteit tot vier keer de diameter van de gebruikte frees.

4. Uitlijnen van freesbewerkingen:

Hoe minder de machine moet bewegen, hoe sneller deze het werkstuk kan afwerken. Maar tevens zal de tijd om te programmeren toenemen naarmate dat er meer caviteiten en features gefreesd moeten worden. Op die manier wordt het stuk eer duurder.

Ons advies: Ontwerp het werkstuk zo eenvoudig mogelijk en vermijd al te veel overgangen. Zorg voor symmetrie waar het kan.

5. Technische tekeningen versus 3D-files:

Tegenwoordig sturen ontwerpers en aankopers al te vaak enkel een 3D file van een werkstuk om een offerte te verkrijgen. Zo worden vaak getapte gaten en toleranties over het hoofd gezien. Op die manier krijgt met een incorrecte offerte wat tot vervelende situatie kan leiden tussen klant en producent.

Ons advies: Bezorg ons steeds zowel een 3D file en een technische tekening met bemating, toleranties, aanduiding van special features zoals schroefdraad en oppervlaktebehandleing. Op die manier kan de calculator heel snel en accuraat een offerte opmaken en vermijden we fouten in de berekening.

6. Toleranties:

Bij het verspanen van metaal zijn er bepaalde machine toleranties, standaard toleranties voor werkstukken en specifieke toleranties die meestal heel nauw zijn, en op die manier moeilijker te produceren zijn. Bij onderdelen met nauwe toleranties moeten we een langere tijd rekenen maar tevens is het vaak nodig om special snijgereedschappen aan te kopen. Daarnaast is de kans op afkeur groter. Dit alles zorgt voor een hogere kostprijs.

Ons advies: Evalueer of het echt nodig is om dergelijke nauwe toleranties te voorzien. Ontwerpers zetten al te vaak nauwe toleranties op tekening om zeker te zijn dat 2 onderdeelen op elkaar passen. Echter, kan door iets anders te ontwerpen de productie kost drastisch verlaagd worden. Weet dat modern machines reeds heel nauwkeurig werken. Meestal tot op 0.05 millimeter nauwkeurig.

7. Materialen en oppervlaktebehandeling:

Grondstoffen worden duurder en duurder en de prijzen zijn volatiel. Ook zijn oppervlaktebehandelingen zoals anodizeren en poeder coaten niet goedkoop.

Ons advies: Het best om grondstoffen te kiezen die gemakkelijk te bewerken zijn. Maar tevens kan je kosten besparen indien er gekozen wordt voor een grondstof die geen nabehandeling hoeft.

De beste manier om goede onderdelen te verkrijgen is wanneer er samengewerkt wordt met een bedrijf met jarenlange ervaring in metaalbewerking en productontwerp.

technisch tekenen en mechanisch ontwerp uitbesteden

Bij Metron Technics doen we meer dan enkel metaalbewerking op maat. Meer specifiek, we zoeken samen met onze klanten naar de meest economische manier om onderdelen te produceren. Onze ervaring in producten ontwerpen is daarom een pluspunt. Naast productie van odnerdelen bieden we ook een assemblage service aan. Dat heeft als voordeel dat je kan besparen op arbeidskosten en overhead.

Een product bestaat uit verschillende onderdelen. met andere woorden, het kan gaan om verspanen van metaal of kunststof. Meestal gaat het over een behuizing in kunststof of metaal. Daar wordt dan elektronica, connectoren en bekabeling in voorzien. Maar tevens kan het ook gaan om een mechanische assemblage.

Zoekt u een metaalbewerkingsbedrijf voor CNC draaien en frezen? Contacteer on nu voor een offerte en weet onmiddellijk wat metaalbewerking kost.

Wat zijn de verschillende manieren om aluminium onderdelen te produceren ?

Wil je meer te weten komen over de 5 manieren om aluminium onderdelen te produceren ? Klik dan op de knop hieronder

Scroll naar top