Home » Produceren van kleine series

Produceren van kleine series

Bij Metron Technics begrijpen we heel goed dat er nood is aan het produceren van kleine series. Ter verduidelijking, zijn we reeds jaren gespecializeerd in kleine productie reeksen. Zowel van kleine oplage draaien en frezen als kleine oplage spuitgieten. We produceren CNC gefreesde onderdelen in aluminium en kunststof. Daarenboven spuitgieten we ook kunststof onderdelen met stalen matrijzen vanaf 500 stuks.  Onze focus ligt vooral bij start-ups en kleinere bedrijven. En tevens zijn we er van overtuigd dat we meer toegevoegde waarde kunnen bieden door onder meer te assisteren bij productontwikkeling. Produceren van kleine reeksen vergt een specifieke aanpak waarbij de mensen speciaal opgeleid worden maar ook het machinepark afgestemd op een flexibele productieomgeving.

Korte levertermijnen voor kleine productie series.

Het is noodzakelijk als productiebedrijf om flexible te zijn bij het produceren van kleine series. Daarnaast streven we naar zo kort mogelijke productietijd. Wij zijn dan ook gedreven in het bieden van deze service voor onze klanten. De gemiddelde doorlooptijd voor kleine reeksen van metaalbewerking is 14 dagen. Dat is zonder transport gerekend. Natuurlijk hangt de levertermijn ook af van de complexiteit en nabehandelijng van de onderdelen. Complexere stukken vergen meer productietijd. Ook het nabehandelen neemt nog eens 2 tot 4 dagen in beslag als we dat goed willen doen. We zijn gespecializeerd in CNC frezen en draaien, draad tappen, ruimen en chanfrijneren.

Desalniettemin voldoet een productie tijd van 14 tot 20 dagen ruimschoots voor de meeste van onze klanten. Tegenwoordig komt massaproductie erg onder druk te staan. Bij het outsourcen van grote hoeveelheden naar het buitenland  moet men nu rekening houden met hoge transportkosten. Echter wijken de prijzen voor het produceren van kleine reeksen bij ons niet erg af in vergelijking met enkele jaren geleden. Als gevolg leveren wij kleine reeksen tegen een interessante prijs en binnen een redelijke termijn.

kleine series CNC frezen

Wat zijn kleine aantallen voor productie?

We rekenen een bestelling van 1 tot 10 stuks als prototypes. Daar zullen de programmeer kosten, instelkosten en transportkosten doorslaggevend zijn in de stukprijs. Daarbij maakt het type grondstof: kunststof of metaal nauwelijks een verschil. 3D printing bieden we ook aan maar dat is niet onze core business. Voor het CNC frezen en draaien beschouwen we een minimum van 50 stuks tot 500 stuks als een kleine reeks als je rekent dat massaproductie over 100 000 tot 1000 000 stuks gaat.

Indien we een kleine oplage spuitgieten van kunststof onderdelen en overmolding is er natuurlijk de investering in één of meerdere matrijzen. Om rendabel te zijn met spuitgieten rekenen we op een minimum hoeveelheid van 500 tot 1000 kunststof onderdeeltjes per batch. Bij deze aantallen is de kostprijs van een stalen matrijs tesamen met de kostprijs van de onderdelen meestal reeds goedkoper dan 3D printen.

kleine reeksen kunststof spuitgieten
kleine reeksen kunststof spuitgieten
Scroll naar boven