Home » Kunststof CNC frezen
Slide

Kunststof frezen bij Metron Technics: precisie en kwaliteit

*Kunststof onderdelen draaien en frezen van 10 tot 1000+ stuks
*Verspanen in 2 tot 3 weken
*Prototypes draaien en frezen mogelijk
*Offertes voor kunststof draaien en frezen binnen 48u
*PA66, ABS, POM, PP, PEEK

kunststof onderdelen draaien en frezen
Shadow

Kunststof frezen is een bewerkingstechniek die steeds meer aan populariteit wint in verschillende industrieën. Het wordt beschouwd als een kosteneffectieve en nauwkeurige methode voor het produceren van hoogwaardige kunststofonderdelen. In deze tekst onderzoeken we waarom kunststof frezen wordt verkozen boven spuitgieten en 3D-printen, welke onderdelen worden geproduceerd met deze techniek en de voordelen ervan ten opzichte van 3D-printen.

Waarom Kunststof Frezen?

Kunststof frezen biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere productiemethoden, zoals spuitgieten en 3D-printen. Een van de belangrijkste redenen is de mogelijkheid om complexe geometrieën en hoge precisie te bereiken. Hierdoor kunnen onderdelen worden geproduceerd met strakke toleranties en een uitstekende oppervlakteafwerking.

Kunststof CNC frezen, oftewel het bewerken van kunststof met een computergestuurde freesmachine, biedt verschillende voordelen:

 1. Precisie: CNC (Computer Numerical Control) machines kunnen zeer nauwkeurig werken, waardoor complexe vormen en details met grote precisie kunnen worden gefreesd in kunststof materialen.
 2. Reproduceerbaarheid: Dankzij de digitale controle kunnen identieke stukken herhaaldelijk worden geproduceerd met minimale variatie, wat belangrijk is voor massaproductie of voor het maken van meerdere exemplaren van een ontwerp.
 3. Efficiëntie: CNC-frezen is over het algemeen een efficiënte bewerkingsmethode, omdat het proces geautomatiseerd is en er weinig menselijke tussenkomst nodig is tijdens de bewerking.
 4. Breed scala aan materialen: Kunststof CNC frezen kan worden toegepast op verschillende soorten kunststoffen, zoals acryl, PVC, nylon, polycarbonaat en meer, waardoor het geschikt is voor diverse toepassingen en industrieën.
 5. Flexibiliteit in ontwerp: CNC-frezen biedt ontwerpvrijheid, waardoor complexe en gedetailleerde vormen kunnen worden gemaakt. Tevens zijn de ontwerpen gemakkelijk aan te passen zonder hoge bijkomende kosten.
 6. Kostenbesparend: Hoewel de initiële investering in CNC-machines hoog kan zijn, kan het op de lange termijn kosteneffectief zijn vanwege de efficiëntie, precisie en reproduceerbaarheid die het biedt.
CNC frezen van kunststof componenten

Kunststof Frezen vs. Spuitgieten

In vergelijking met spuitgieten biedt kunststof frezen meer flexibiliteit en maatwerk. Terwijl spuitgieten geschikt is voor het produceren van grote hoeveelheden identieke onderdelen, kan kunststof frezen worden gebruikt voor kleine productieruns en prototypes zonder de noodzaak van dure mallen.

Kunststof Frezen vs. 3D-printen

Hoewel 3D-printen snelheid en flexibiliteit biedt, heeft kunststof frezen verschillende voordelen. Allereerst is de oppervlakteafwerking van gefreesde onderdelen vaak superieur aan die van 3D-geprinte onderdelen. Bovendien kunnen met kunststof frezen een breder scala aan materialen worden verwerkt, waaronder technische kunststoffen en composietmaterialen.

CNC frezen van Kunststof ten opzichte van Metaal

Bij het CNC frezen van kunststof zijn er enkele belangrijke overwegingen en verschillen ten opzichte van het frezen van metaal:

 1. Snijsnelheid en voeding: Kunststof heeft de neiging om te smelten bij hoge temperaturen, dus het is belangrijk om lagere snijsnelheden en voedingssnelheden te gebruiken in vergelijking met metaalbewerking. Door de snijsnelheid te verlagen, wordt de warmteontwikkeling verminderd, wat het risico op oververhitting en het smelten van het materiaal vermindert.
 2. Koeling: In tegenstelling tot metaal, dat meestal met koelsmeermiddelen wordt bewerkt om de warmte af te voeren en de levensduur van het gereedschap te verlengen, hebben de meeste kunststoffen geen koelsmeermiddelen nodig. In feite kunnen sommige kunststoffen negatief worden beïnvloed door traditionele koelsmeermiddelen. Lucht- of mistkoeling kan worden gebruikt om de temperatuur te verlagen tijdens het frezen van kunststof.
 3. Gereedschapsselectie: Bij het frezen van kunststof moeten gereedschappen zorgvuldig worden gekozen om ervoor te zorgen dat ze geschikt zijn voor het materiaal. Gereedschappen met speciale geometrieën en coatings, zoals éénfluitfreesjes met polijstende geometrieën of gereedschappen met diamantcoatings, kunnen worden gebruikt om een gladdere afwerking te bereiken en de kans op materiaalophoping te verminderen.
 4. Spaanbeheer: Kunststof genereert doorgaans langere en plakkerige spanen in vergelijking met metaal. Het is belangrijk om geschikte maatregelen te nemen om de spanen te beheersen en te voorkomen dat ze vast komen te zitten aan het gereedschap of het werkstuk, wat de afwerkkwaliteit kan beïnvloeden.
 5. Fixatie van het werkstuk: Kunststofwerkstukken zijn meestal minder stijf dan metalen werkstukken, dus het is belangrijk om geschikte bevestigingsmethoden te gebruiken om trillingen en vervormingen tijdens het frezen te minimaliseren.

Kortom, bij het CNC frezen van kunststof is het essentieel om rekening te houden met factoren zoals snijsnelheid, koeling, gereedschapsselectie, spaanbeheer en fixatie van het werkstuk om hoogwaardige resultaten te behalen en schade aan het materiaal te voorkomen.

Toepassingen van Kunststof Frezen

Met kunststof frezen kunnen verschillende onderdelen worden geproduceerd voor diverse toepassingen. Enkele veelvoorkomende onderdelen zijn behuizingen voor elektronica, machineonderdelen, medische apparaten, consumentenproducten en meer. Het vermogen om prototypes en functionele onderdelen te produceren met hoge kwaliteit en nauwkeurigheid maakt kunststof frezen ideaal voor verschillende industrieën.

Weetjes bij CNC frezen van kunststof :

 • Bij het high speed frezen van zachte kunststoffen gebruiken we een scherpe frees. Daarmee bekomen we een glad oppervlak.
 • De voeding stellen we voldoende hoog in. Dat vergindert dat de kunststof gaat kleven en klitten.
 • We letten er op dat we niet te veel kracht zetten op het te frezen onderdeel. Kunststof kan gemakkelijk samendrukken tijdens het bewerken.
 • Vaak gebruiken we perslucht om te koelen. Deze lucht blaast tevens de spanen weg te blazen. Koelen met olie of koelvloeistof kan ook.
 • We frezen meestal na voor een mooie afwerking, maar ook voor nauwkeurigheid. Kunststof wordt immers ingedrukt door het snijgereedschap.

Bij Metron Technics gaan we verder dan het machinaal bewerken van kunststof. Wij bekijken samen met de klant hoe we onderdelen kunnen optimaliseren. En tevens bekijken we wat de beste oplossing is voor uw product op basis van een tekening, schets of model. Wij staan u bij met advies en informatie en ontwerpen uw kunststof onderdelen op een juiste manier. Daarnaast assembleren we deze onderdelen samen tot een afgewerkt geheel of eindproduct indien dit gewenst is. Een product bestaat volledig uit kunststof. Maar het kan ook gecombineerd worden met onderdelen uit metaal, roestvrij staal of ander beslag. Vraag vandaag nog een offerte voor frezen van kunststof. Dit is geheel vrijblijvend.

Scroll naar boven