Home » Industrieel productontwerp

Industrieel productontwerp

industrieel productontwerp in 3D

Eenvoudige werkwijze

We hanteren een eenvoudige werkwijze voor industrieel productontwerp:

 • We begrijpen wat de klant van ons verlangt.
 • Voorstellen van oplossingen : Concepten en productdesign
 • Uitwerken van oplossingen : Ontwerpen van producten
 • Indien gewenst kunnen we uw product produceren en toeleveren.

Wil je een product laten uittekenen ?

Bij Metron ben je aan het juiste adres. Waarom ?

Wij asisteren en adviseren : We wenden onze ervaring aan om te bekijken hoe een product best geproduceerd kan worden. Daarenboven  zien we snel of er aanpassingen nodig zijn om de produceerbaarheid te verbeteren of om de kostprijs te reduceren.

Uittekenen of ontwerpen in 3D : We werken van ieder onderdeel een 3D model uit met ons CAD programma. Soms maken we verschillende modellen gelang de productietechniek of complexiteit van het onderdeel. We voegen onderdelen  in ons tekenprogramma samen tot een assemblage.

Technische tekeningen maken : Dat zijn tekeningen van een onderdeel of assemblage met de nodige maten, toleranties en informatie. Al die informatie is nodig om het stuk foutloos door een fabrikant te laten produceren.

Wil je meer weten over productontwikkeling ?

Productontwikkeling is een heel ruime omschrijving voor het  realiseren van producten en diensten.

Het is een  traject van een productidee tot het op de markt brengen van een product of dienst

Wat kost het ontwerpen ?

Productontwerp hoeft niet duur te zijn !

Kostprijs vaak een drempel is om een product te laten uittekenen. Dat begrijpen we.

U hebt een idee en om uw idee te laten produceren zijn 3D files en technische tekeningen essentieel.

Wij kunnen u door onze no-nonsense aanpak heel snel vertellen wat het traject in al zijn facetten kan kosten. U komt te weten nodig is en wat minder van belang is.

Aarzel daarom niet om ons eens te bellen of stuur een mailtje voor het ontwerpen van uw producten

Iets laten ontwerpen of produceren ?

Stuur ons een mailtje of bel ons even. We gaan zo aan de slag !

Waar laat ik best mijn product ontwerpen ?

Metron Technics heeft heel ervaring in industrieel productontwerp. Tevens  beheersen we het implementeren van product features en specificaties. We optimaliseren het design voor productie. Met als gevolg dat we een aantal aspecten heel nauwlettend bekijken :

 • Wie zijn de gebruikers van het product ?
 • Hoe zal het product gebruikt worden ?
 • Waar zal het product of onderdeeel gebruikt worden ?
 • Wat is de interactie van het product met de omgeving ?
 • Moet het product kunnen communiceren ?

Design en Ergonomie

Enkele van de hoofd aspecten van vermarkten zijn vormgeving en ergonomie. Design gaat over het estethische. Ziet jouw product er goed of aantrekkelijk uit ? Als uw product niet aantrekkelijk is dan zal het minder goed verkopen. Tenzij de functionaliteit doorslaggevend is. De waarde van een goed industrieel productontwerp of design is dus vanzelfsprekend. Omdat dit helpt om meer producten te verkopen aan een hogere prijs.  Daardoor zult u ook meer winst maken met een goed uitgedesigned product.

Ergonomie daarentegen focust op de interactie tussen het product en de gebruiker of omgeving. Hoe voelt het product in uw hand ? Is het eenvoudig te bedienen ? Zijn de materialen goed gekozen ?

Ontwerp voor productie

Design en ergonomie een instrument zijn om het product beter te vermarkten. Echter  zijn ze op zich nog geen garantie voor success. Reeds vanaf het begin van de ontwerpfase moet reeds op een doordachte manier rekening gehouden worden met materialen, productietechnieken, mogelijke afwerking. Dit beinvloed rechtstreeks de kost factor van uw product. (kost van grondstof, productietechnieken en assemblage).

De doelstelling van industrieel productontwerp is dat een product op een eenvoudige manier en economisch geproduceerd kan worden. Dat kan enkel door van bij aanvang samen te werken met ervaren mechanische en elektronische ingenieurs en productiespecialisten. Er moet bij iedere stap en bij iedere creatie van een onderdeel nagedacht worden over :

 • Welke grondstof ?
 • Hoe wordt het geproduceerd ?
 • Hoeveel opspanningen ?
 • Nabewerkingen, nabehandelingen
 • Seriegrootes : kunnen matrijzen worden ingeschakeld ?
 • In hoeveel handelingen kan het product geassembleerd worden ?
 • Hoeveel onderdelen in de BOM (stuklijst) ?
 • Zelfs verpakking is belangrijk

Enkele basisregeltjes die wij toepassen bij productontwerp.

1. Less is More

Een van de beste manieren om de productiekosten naar beneden te halen is als je het aantal verschillende componenten reduceert. Omdat minder componenten zal leiden tot minder aankooporders. Maar je hebt ook minder assemblagewerk.  Het kost vaak meer tijd in de ontwerpfase om een product te ontwerpen met minder onderdelen. Echter zult u dit dubbel terugverdienen achteraf.

2. Maak een assemblage modulair

We bedoelen met modulair :  maak subassemblies en herbruikbare units. Daardoor rduceert u de assemblagetijd. Maar tevens kunt u modules hergebruiken in volgende ontwerpen. Daarnaast kunt u de productie van de modules uitbesteden aan gespecialiseerd bedrijven of zelfs laten produceren in China. Gebruik van modules zorgt ook voor een eenvoudiger reparatieprocess :  namelijk een module kan je gemakkelijk vervangen en uw toestel is sneller terug operationeel.

3. Denk over mogelijke problemen op voorhand

Toleranties en maatafwijkingen op mechanische of elektronische componenten kunnen er voor zorgen dat uw toestel niet goed werkt. Vaak kun je dat oplossen met enkele eenvoudige ingrepen in het ontwerp. Zo kan je er voor zorgen dat bepaalde assemblages regelbaar zijn. Maak stukken symmetrisch om foute montage te voorkomen.

4. Gebruik standaard componenten

Standaard componenten worden met heel grote aantallen geproduceerd waardoor ze goedkoper zijn dan zelf gemaakte onderdelen. Vaak zijn deze ook gewoon ergens op stock waardoor productie tijden ingekort kunnen worden.  Deze componenten zijn ook reeds uitvoerig getest en ze voldoen aan de meest courante normen zoals CE, RoHS en REACH.

5. Keep it Simple

Bij industrieel productontwerp denken we er aan om zo eenvoudig mogelijk te produceren.  Om de productiekosten te drukken evalueren we steeds de combinatie van het materiaal en de productietechniek. Al te hoge precisie moet zoveel mogelijk worden vermeden. Dat kan vaak via eenvoudige ingrepen in het ontwerp. Nood aan hoge nauwkeurigheid is vaak een resultaat van niet goed ontwerpen.  Onderdelen met hoge precisie drijven de complexiteit van de productietechnieken op en op hun beurt de prijs.

6. Kunststof houdt van afrondingen

Kunststof vloeit beter in een matrijs met veel afrondingen. Daarom zorgen scherpe hoeken voor een minder goede flow in de matrijs en hierdoor moet men met meer druk spuitgieten. Met als gevolg men een langere cyclus verkrijgt en de onderdelen minder mooi zijn. Het is belangrijk om op een juiste manier te ontwerpen met een vereenvoudiging van het productieprocess in gedachten. Houd rekening met juiste wanddiktes, lossingshoeken, afrondingen. Schroefdraad kan vervangen worden door zelftappende schroeven of zelfs geimplementeerd in de matrijs bij spuitgieten en extrusie.

Als ontwerpbureau proberen we bij industrieel productontwerp zoveel mogelijk te ontwerpen naar assemblage in 1 richting. Elektronische en mechanische toestellen worden meestal van boven naar onder geassembleerd. Op deze manier helpt de zwaartekracht.

Metron Technics : industrieel productontwerp met ervaring

Scroll naar boven