Spuitgieten van kunststof onderdelen

Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van stalen spuitgietmatrijzen die gemonteerd worden in spuitgietmachines. Een matrijs is een eenmalige investering maar laat toe om op een economische manier eenvoudige en complexe onderdelen te produceren. De normale levensduur van een matrijs is 100 000 tot 300 000 shots, afhankelijk van de gebruikte staalsoort. Vaak kunnen meerdere onderdelen in 1 matrijs. Het is een repititieve en redelijk snelle manier om behuizingen en allerhande kunststof producten te vervaardigen.

Welke kunststof ? Grondstof ?

De grondstof die gebruikt wordt voor het spuitgieten wordt bepaald door de toepassing van het eindproduct. Er is een prijsverschil tussen diverse soorten kunststof.

Voor goedkope onderdelen waarbij afwerking niet zo belangrijk is gebruikt men vaak PP (Polypropyleen). Het is een sterk materiaal met hoge chemische resistentie. Door de prijs wordt het veelal gebruikt voor tuinmeubelen. Echter is het dan weer onmogelijk om PP te verlijmen.

Voor behuizingen van elektronica wordt meestal ABS of een blend van PC en ABS gebruikt. Dit omwille van de robuste eigenschappen, temperatuursbestendigheid en afwerking. PC zorgt voor een stijver en slagvaster product.

Sterke en slijtvaste onderdelen worden in PA66 en POM gemaakt.