Home » Mechanisch ontwerp

Mechanisch ontwerp

Van bij de aanvang van een nieuw mechanisch ontwerp zullen wij de eisen of specificaties van de klant grondig bestuderen.  De vorm factor en functies van het product worden een belangrijk aspect van de studiefase. Op die manier kunnen we tot het beste ontwerp komen met de juiste materialen, onderdelen en de meest efficiente productietechnieken.  Een goed mechanisch ontwerp is essentieel voor een mechanisch of elektronisch product.

Mechanisch ontwerp omvat :

5 voordelen van outsourcing van productie en mechanisch ontwerp
 • Materiaalkeuze
 • Productietechnieken
 • Strekte van materiaal en onderdelen
 • Ontwerp van matrijzen en tools
 • Assemblage
 • Productiekost
 • Thermisch management
 • Levensduur van elektronische componenten MTBF
 • Stof en waterdichtheid IP Rating
 • EMI/EMC : Electromagnetische straling
 • Onderhoud en reparatie
 • Environmental specs : vibratie, schokken, explosie, valtesten, zoutnevel, …

Onze ervaring in productontwikkeling is een troef.

Met ons team hebben we  een jarenlange ervaring in industrieel ontwerp, ontwikkelen en produceren van high tech producten. Deze producten worden gebruikt in de elektronica wereld. Alsook  mechanische onderdelen voor de consumenten markt. We hebben de meeste producten die we ontworpen hebben ook effectief geproduceerd. Dit gebeurt in ons atelier in China. U hoeft zich ook geen zorgen te maken omtrent logistiek. Door onze ervaring begrijpen we heel vlug wat een klant wil. Zo kunnen we eveneens de eisen van de klant bijsturen gebaseerd op eerdere ervaring. We weten meestal reeds tijdens een gesprek wat het concept zal worden. Eveneens hoe de onderdelen geproduceerd zullen worden en wat de mogelijke problemen zullen zijn. We zien het als onze taak om oplossingen aan te reiken.

Projecten

We hebben aan heel wat projecten gewerkt van rugged LCD schermen gebruikt in Militaire voertuigen tot Panel PC’s en LED video schermen. Maar tevens ontwikkelen we ook gebruiksvoorwerpen en eenvoudige producten zoals  beugels en brackets voor huishoudelijke toepassingen, toestellen voor het uitbouwen van elektrische rolstoelen.  We tekenen en leveren vervangingsonderdelen voor elektromotoren die gebruikt worden in onze kerncentrales.

Ontwerpen in balans tussen kost en kwaliteit.

Metron biedt zijn klanten de beste ontwerpkwaliteit rekening houdend met de technische eisen en het budget van onze klanten.  We zullen de eisen en kosten steeds aan elkaar afwegen. Bij aanvang geven we steeds een richtprijs voor industrieel ontwerp, toolings en series. Echter is productontwikkeling een vorm van samenwerken. Er worden fases ingebouwd waarbij we met de klant het ontwerp en keuzes bespreken die afgetoetst worden aan de eisen en de kosten.

Ons Belgisch – Chinees team heeft de competenties om diensten aan te bieden vanaf ontwerp over productie tot en met levering.

Wil je meer weten over productontwikkeling ?

Productontwikkeling is een heel ruime omschrijving voor het  realiseren van producten en diensten.

Het is een  traject van een productidee tot het op de markt brengen van een product of dienst….

Een product ontwerpen door Metron Technics ?

Heb je een goed idee voor een nieuw product ontwerp ? En je zoekt iemand om je te helpen dit product uit te werken ?

Uittekenen van de onderdelen en ook de juiste technologiën zoeken om het product efficient te produceren ? Je bent aan het juiste adres ! Bij Metron Technics hebben we als ontwerpbureau de ervaring om een idee goed te begrijpen. Daarenboven kunnen we met kennis de juiste raad geven om het idee eventueel bij te sturen.

Ontwikkelen van een product is een traject die je moet doorlopen :

 • Nagaan of je idee al bestaat
 • Je budget bepalen
 • Reeds verkoopskanalen kennen
 • Een concept vast leggen
 • Ontwerpen van de onderdelen
 • Verificatie van het ontwerp aan de hand van prototypes
 • Bijsturen van het ontwerp
 • Aanmaken van productie toolings
 • Preseries
 • Series produceren

Wij kennen al deze stappen door en door. Een product ontwerpen is ons vak. Geef ons een seintje om even over jou idee te praten

Product ontwerpen van montagebeugels
ontwerpen van kunststof producten
product ontwerpen en produceren

Design en Ergonomie

Enkele van de hoofd aspecten van vermarkten van een product zijn vormgeving en ergonomie. Design gaat over het estethische. Ziet jouw product er goed of aantrekkelijk uit ? Als uw product niet aantrekkelijk is dan zal het minder goed verkopen. Tenzij de functionaliteit doorslaggevend is. De waarde van een goed industrieel ontwerp of design is dus vanzelfsprekend. Het helpt om meer producten te verkopen aan een hogere prijs.  Daardoor zult u ook meer winst maken met een goed uitgedesigned product.

Ergonomie daarentegen focust op de interactie tussen het product en de gebruiker of omgeving. Hoe voelt het product in uw hand ? Is het eenvoudig te bedienen ? Zijn de materialen goed gekozen ?

Ontwerp voor productie.

Terwijl design en ergonomie een instrument zijn om het product beter te vermarkten zijn ze op zich nog geen garantie voor success. Reeds vanaf het begin van de ontwerpfase moet reeds op een doordachte manier rekening gehouden worden met materialen, productietechnieken, mogelijke afwerking. Dit beinvloed rechtstreeks de kost factor van uw product. (kost van grondstof, productietechnieken en assemblage).

De doelstelling is een om een product te ontwerpen dat op een eenvoudige manier en economisch geproduceerd kan worden. Dat kan enkel door van bij aanvang samen te werken met ervaren mechanische en elektronische ingenieurs en productiespecialisten. Er moet bij iedere stap en bij iedere creatie van een onderdeel nagedacht worden over :

 • Welke grondstof ?
 • Hoe wordt het geproduceerd ?
 • Hoeveel opspanningen ?
 • Nabewerkingen, nabehandelingen
 • Seriegrootes : kunnen matrijzen worden ingeschakeld ?
 • In hoeveel handelingen kan het product geassembleerd worden ?
 • Hoeveel onderdelen in de BOM (stuklijst) ?
 • Zelfs verpakking is belangrijk
Productontwikkeling studeren
Ontwerpen in 3d en productie van wisselstukken

Enkele basisregeltjes die wij toepassen :

1. Less is More

Je kan het best de productiekosten naar beneden te halen door het reduceren van het aantal componenten. Minder componenten zal leiden tot minder aankooporders. Maar ook minder assemblage, het vinden van minder toeleveranciers alsook minder testen en evalueren. Alhoewel het vaak meer tijd kost in de ontwerpfase om een product te ontwerpen met minder onderdelen, zult u dit dubbel terugverdienen achteraf.

2. Maak modulair

Hierbij bedoelen we : maak subassemblies en herbruikbare units. Daardoor zult u de assemblagetijd reduceren. Ook kunt u modules hergebruiken in volgende ontwerpen. Kunt u de productie van de modules uitbesteden aan gespecialiseerd bedrijven of zelfs laten produceren in China. Het zorgt ook voor een eenvoudiger reparatieprocess. Namelijk  kan je gemakkelijk een module vervangen en uw toestel is sneller terug operationeel.

3. Denk over mogelijke problemen op voorhand

Toleranties op mechanische of elektronische componenten kunnen er voor zorgen dat uw toestel niet goed werkt. Vaak kunnen enkele eenvoudige ingrepen in het ontwerp er voor zorgen dat u achteraf uw product kunt bijregelen. Daardoor vermijd je al te complexe assemblage en rework.

4. Gebruik van standaard componenten

Standaard componenten worden met heel grote aantallen geproduceerd.  Daarom zijn ze goedkoper dan zelf gemaakte onderdelen. Vaak zijn deze ook gewoon ergens op stock waardoor productie tijden ingekort kunnen worden.  Deze componenten zijn vaak ook reeds uitvoerig getest.  Ze voldoen aan de meest courante normen zoals CE, RoHS en REACH.

5. Keep it Simple

Industrieel productontwerp met de eenvoud van produceren in het achterhoofd. Om de productiekosten te drukken evalueren we steeds de combinatie van het materiaal en de productietechniek. Al te hoge precisie moet zoveel mogelijk worden vermeden. Dat kan vaak via ingrepen in het ontwerp vermeden worden. Hoge nauwkeurigheid is vaak een resultaat van niet goed ontwerpen.  Onderdelen met hoge precisie drijven de complexiteit van de productietechnieken op en zodoende de prijs.

6. Kunststof houdt van afrondingen

Kunststof vloeit beter in een matrijs met veel afrondingen. Scherpe hoeken zorgen voor een minder goede flow in de matrijs waardoor men met meer druk moet spuitgieten, men een langere cyclus verkrijgt, de onderdelen minder mooi zijn. Het is belangrijk om op een juiste manier te ontwerpen met een vereenvoudiging van het productieprocess in gedachten. Houd rekening met juiste wanddiktes, lossingshoeken, afrondingen. Schroefdraad kan vervangen worden door zelftappende schroeven of zelfs geimplementeerd in de matrijs bij spuitgieten en extrusie.

Probeer bij industrieel productontwerp zoveel mogelijk te ontwerpen naar assemblage in 1 richting. Elektronische en mechanische toestellen worden meestal van boven naar onder geassembleerd. Op deze manier helpt de zwaartekracht.

Bij Metron Technics gaan we verder dan enkel product ontwerpen. Wij luisteren naar wat u precies wilt. En tevens bekijken we wat de beste oplossing is voor het ontwerpen van uw product.  Samen met u zoeken wij naar het beste resultaat voor uw situatie. Wij staan u bij met advies en informatie en ontwerpen uw onderdelen op een juiste manier. Het resultaat is een produceerbaar product met strak design.  Tevens  produceren we alle onderdelen voor u. Daarnaast assembleren we deze onderdelen samen tot een afgewerkt geheel of eindproduct. Een product bestaat uit verschillende onderdelen. Meestal gaat het over een behuzing in kunststof of metaal. Daar wordt dan elektronica, connectoren en bekabeling in voorzien. Maar tevens kan het ook gaan om een mechanische assemblage met draai- en freeswerk, tandwielen en koppelingen.

Scroll naar boven