Ondernemen in crisistijden: Davy Vanrumbeke

Ondernemen in Coronatijden

Ondernemen in crisistijden: Davy Vanrumbeke

Ondernemen in crisistijden: Davy Vanrumbeke

Vandaag neemt Davy Vanrumbeke van Metron Technics het woord.

 

Stel jezelf voor: wie ben je, hoe heet jouw bedrijf, wat is je core business en wie is je ideale klant?

Ik ben Davy Vanrumbeke, zaakvoerder van Metron Technics. Wij zijn een one stop partner voor zowel productontwikkeling als productie van onderdelen en assemblages. Daarenboven zoeken we samen met onze klanten naar technische oplossingen doorheen het volledige traject om van een idee tot een afgewerkt product te komen.

 

Welke impact had het coronavirus tot nog toe op je bedrijf? Welke gevolgen heb je ervaren?

De impact op ons bedrijf is behoorlijk groot. Onze productievestiging in China lag veel langer dan voorzien stil omwille van de COVID-19-crisis. Met als gevolg dat we de lopende productieorders met een maand moesten vertragen. Dat heeft voor redelijk wat stress gezorgd bij ons en onze klanten. Vervolgens zijn we met mondjesmaat terug opgestart en draaien we in China terug op volle toeren. We zagen de bui voor België en de rest van de wereld al heel vroeg hangen. Momenteel heerst er in België vooral terughoudendheid op vlak van investeringen in nieuwe projecten. Dat voelen wij vooral in de binnenkomende aanvragen voor productie van onderdelen en matrijzen. Daarnaast zijn we heel snel van thuis uit gaan werken. Voor ons is dat op zich geen groot probleem, want we zijn het gewoon om vanop een afstand te werken via video conference tijdens onze vele reizen naar Azië.

 

Hoe zie jij de toekomst nu, zowel voor jouw bedrijf als de bedrijfswereld in het algemeen?

Op dit ogenblik is alles een beetje koffiedik kijken. We doen verder met wat we reeds twaalf jaar doen. Het is belangrijk dat we positief blijven. Niettegenstaande er veel problemen zijn, zien wij ook kansen. Bedrijven zullen creatief moeten zijn om hun business opnieuw op gang te brengen en dat zal ook voor een deel moeten gebeuren door het ontwikkelen van nieuwe producten. Daarnaast kunnen we heel snel en flexibel onderdelen produceren en aanleveren. Dat zijn kansen voor ons. Maar anderzijds moeten we ook realistisch zijn en zal 2020 voor veel bedrijven een zwart jaar zijn of zelfs het einde betekenen. Meer dan ooit zullen we samenhorigheid, flexibiliteit en doorzettingsvermogen nodig hebben.

 

Welke tip wil jij delen met andere ondernemers die het nu ook moeilijk hebben?

Paniek is geen goede raadgever, dus panikeer niet. Ga terug naar de basis waarom we ondernemer zijn geworden, hou die gedachte vast en werk aan de weg terug. Vraag hulp voor het te laat is en weet dat je niet de enige bent in deze situatie. Samen kan je meer dan alleen. Het is belangrijk om out-of-the-box te denken en nieuwe mogelijkheden te onderzoeken. De wereld was voor de coronacrisis reeds in versneld tempo aan het veranderen. Iedereen moet een groot aanpassingsvermogen aan de dag kunnen leggen.

En vooral, vergeet niet te investeren in productontwikkeling, want dat is investeren in de toekomst!

Geschreven door Phebe D’hondt voor Overondernemers.be

Share this post