Home » Prototypes

Prototypes

Prototypes laten maken.

Prototypes worden gemaakt om een elektronisch of mechanisch ontwerp te verifiëren. Daarom zijn ze een essentieel onderdeel van het product design, ontwikkelingssprocess en certificatie. Tevens voelt met de interactie van een product aan de hand van een tastbaar prototype. Men voelt hoe een product in de hand ligt. Maar ook worden de functies getest. Met een prototype toetsen we het ontwerp af aan de werkelijkheid. Vervolgens worden fouten gedetecteerd vooraleer er investeringen in matrijzen worden gedaan. Een prototype kan dus zowel een behuizing zijn die met een 3D printer zijn als een elektronische printplaat of de combinatie van de twee. Kortom, elk mechanisch onderdeel kan als prototype vervaardigd worden. Dat gebeurt door middel van 3D printen of CNC bewerken zoals prototypes frezen en protypes CNC draaien.

3D print grote afmetingen bestellen
3D printing large size SLA
3d printing stereolithografie

Ontwerp evalueren.

Doorheen het process van productontwikkeling kunnen er meerdere prototypes nodig zijn. Hiermee evalueren we de functionaliteit of assemblage. Daarenboven verzamelen we de nodige feedback aan de hand van prototypes in de field. Daarna sturen we het ontwerp bij aan de hand van deze feedback.

Als een prototype voldoende getest werd en goedbevonden zullen we dit beschouwen als “gouden sample”. dit zal de referentie zijn voor de pre-series. Het finale prototype of een unit uit de preseries zal dan gebruikt worden om te certifieren voor CE, UL, TUV, FCC, RoHS en REACH.

Een prototype is meer dan een proof of concept, afgekort als POC. Een POC dient om een concept of de werking van een product aan te tonen.

Bij Metron Technics maken we prototypes in het kader van een ontwikkelingsproject. Maar tevens kunt u bij ons ook enkel een prototype bestellen. daarbij doen we dan het ontwerp niet.

3 productietechnieken die wij hanteren om mechanische prototypes te maken:

1. 3D Printing

SLA | Stereolitografie.

Bij deze techniek wordt het prototype laag per laag opgebouwd door het selectief stollen van een vloeibaar polymeer. Het stollen gebeurt door middel van een UV laserstraal. Daarbij is het een van de meest toegepaste 3D printing technieken. Het materiaal is epoxy en naturel of melkwit van kleur. Echter kan het materiaal na verloop van tijd verkleuren. Daarom is een coating aangewezen indien men een duurzaam prototype wenst te bekomen. Bij dergelijke prototypes moeten we rekening houden met maatafwijkingen. Vervolgens is het resultaat degelijk en geschikt om een prototype functioneel te testen of de look en feel te evalueren. Tevens gaan we het oppervlak opschuren voor een betere en gladde afwerking. Grote prototypes worden in verschillende delen geproduceerd en met elkaar verlijmd, bijvoorbeeld.

FDM | Fused deposition molding.

Deze 3D printing techniek is een van de meest toegepaste methodes. Hierbij wordt een kunststof filament opgewarmd tot de plastische temperatuur en door een extruder geperst. Op die manier wordt dan het prototype opgebouwd uit fijne laagjes kunststof die door de warmte met elkaar versmelten. Wij gebruiken hiervoor PLA en ABS.

Gewoonlijk kunnen we een levertermijn garanderen van 1 a 2 weken voor stukwerk. Wilt u een 3D print bestellen ? Klik dan hier.

Ontwerpen en productie van kunststof onderdelen als deel van de productontwikkeling en prototypes

2. Frezen van kunststof.

We frezen prototypes uit kunststof indien de onderdelen nauwkeuriger moeten zijn dan bij 3D printen. Ook zullen de prototypes sterker zijn en op die manier ook functioneel. De mogelijkheden voor het frezen in kunststof zijn heel ruim. Details kunnen gefreesd worden tot een radius van 1mm.

Materialen zijn bijvoorbeeld ABS, PP en POM.

Voor gefreesde prototypes uit kunststof hebben we wat meer tijd nodig dan bij SLA. Dat komt omdat we de machines moeten programeren, en de productie inplannen. We rekenen vanaf 3 weken. Maar steeds zullen we nagaan of het sneller kan.

fabrikant van spare-parts op maat

3. Prototypes draaien en frezen uit aluminium.

Wij produceren ook metalen prototypes. Eigenlijk is er geen uiterlijk verschil zijn tussen een onderdeel uit een productieserie en een prototype uit metaal. Jammer genoeg zal het verschil enkel in de prijs zitten Dat is een nadeel, maar vaak een noodzakelijk kwaad.

Het voordeel bij ons is dat we vaak snel kunnen programmeren en frezen in aluminium. We rekenen hiervoor eveneens een 3-tal weken. Anodizeren , poeder coating en aanbrengen van tekst en symbolen zijn mogelijk.

Aluminium prototype frezen of verspanen

Hoe een prototype bestellen ?

Bel ons om de mogelijkheden te bespreken

Om een 3D print te bestellen vraagt men meestal een STL file. Dit file type is enkel geschikt voor het maken van 3D prints. Voor alle andere vormen van productie hebben we een STP file nodig. Een STP file bevat namelijk extra informatie waaruit we het volume en de afmetingen kunnen halen.

  • Voor 3D printing : STL of STP (IGS ook mogelijk)
  • Voor Frezen van prototypes : STP file, technische tekening met afmetingen en toleranties.
  • Aantal
  • Afwerking

Bij Metron Technics gaan we verder dan enkel protypes maken. Wij luisteren naar wat u precies wilt. En tevens bekijken we wat de beste oplossing is voor uw product en dit op basis van een tekening, schets of model. Samen met u zoeken wij naar het beste resultaat voor uw situatie. Wij staan u bij met advies en informatie en ontwerpen uw onderdelen op een juiste manier. Daarnaast assembleren we deze onderdelen samen tot een afgewerkt geheel of eindproduct. Een product bestaat uit verschillende onderdelen. Meestal gaat het over een behuzing in kunststof of metaal. Daar wordt dan elektronica, connectoren en bekabeling in voorzien. Maar tevens kan het ook gaan om een mechanische assemblage.

Een 3D print bestellen is slechts de start van onze samenwerking !

Scroll naar boven