Home » Aluminium prototype frezen

Aluminium prototype frezen

Prototypes worden gemaakt om een elektronisch of mechanisch ontwerp te verifiëren. Daarom zijn ze een essentieel onderdeel van het product design, ontwikkelingssprocess en certificatie. Tevens voelt met de interactie van een product aan de hand van een tastbaar prototype. Men voelt hoe een product in de hand ligt. Maar ook worden de functies getest. Met een prototype toetsen we het ontwerp af aan de werkelijkheid. Vervolgens worden fouten gedetecteerd vooraleer er investeringen in matrijzen worden gedaan. Een prototype kan dus zowel een behuizing zijn die met een 3D printer zijn als een elektronische printplaat of de combinatie van de twee. Kortom, elk mechanisch onderdeel kan als prototype vervaardigd worden.

Doorheen het process van productontwikkeling kunnen er meerdere prototypes nodig zijn. Hiermee evalueren we de functionaliteit of assemblage. Daarenboven verzamelen we de nodige feedback aan de hand van prototypes in de field. Daarna sturen we het ontwerp bij aan de hand van deze feedback.

Als een prototype voldoende getest werd en goedbevonden zullen we dit beschouwen als “gouden sample”. dit zal de referentie zijn voor de pre-series. Het finale prototype of een unit uit de preseries zal dan gebruikt worden om te certifieren voor CE, UL, TUV, FCC, RoHS en REACH.

Een prototype is meer dan een proof of concept, afgekort als POC. Een POC dient om een concept of de werking van een product aan te tonen.

Bij Metron Technics maken we prototypes in het kader van een ontwikkelingsproject. Maar tevens kunt u bij ons ook enkel een prototype bestellen. daarbij doen we dan het ontwerp niet.

De productietechnieken hanteren wij voor het maken van mechanische prototypes:

1. SLA | Stereolitografie

Bij deze techniek wordt het prototype laag per laag opgebouwd door het selectief stollen van een vloeibaar polymeer. Het stollen gebeurt door middel van een UV laserstraal. Daarbij is het een van de meest toegepaste 3D printing technieken. Het materiaal is Polyester en naturel of melkwit van kleur. Echter kan het materiaal na verloop van tijd verkleuren. Daarom is een coating aangewezen indien men een duurzaam prototype wenst te bekomen. Bij dergelijke prototypes moeten we rekening houden met maatafwijkingen. Vervolgens is het resultaat degelijk en geschikt om een prototype functioneel te testen of de look en feel te evalueren. Tevens gaan we het oppervlak opschuren voor een betere en gladde afwerking. Grote prototypes worden in verschillende delen geproduceerd en met elkaar verlijmd.

Gewoonlijk kunnen we een levertermijn garanderen van 1 week voor stukwerk.

Ontwerpen en productie van kunststof onderdelen als deel van de productontwikkeling en prototypes

2. Frezen van kunststof

We frezen prototypes uit kunststof indien de onderdelen nauwkeuriger moeten zijn dan bij 3D printen. Ook zullen de prototypes sterker zijn en op die manier ook functioneel. De mogelijkheden voor het frezen in kusntstof zijn heel ruim. Details kunnen gefreesd worden tot een radius van 1mm.

Materialen zijn bijvoorbeeld ABS, PP en POM.

Voor gefreesde prototypes uit kunststof hebben we wat meer tijd nodig dan bij SLA. Dat komt omdat we de machines moeten programeren, en de productie inplannen. We rekenen vanaf 3 weken. Maar steeds zullen we nagaan of het sneller kan.

fabrikant van spare-parts op maat

3. Draaien en Frezen van aluminium.

Ook metalen prototypes worden bij ons geproduceerd. Eigenlijk zal er geen uiterlijk verschil zijn tussen een onderdeel uit een productieserie en een prototype. Jammer genoeg zal het verschil enkel in de prijs zitten Dat is een nadeel, maar vaak een noodzakelijk kwaad.

Het voordeel bij ons is dat we vaak snel kunnen programmeren en frezen. We rekenen hiervoor Eveneens een 3-tal weken. Anodizeren , poeder coating en aanbrengen van tekst en symbolen zijn mogelijk.

Aluminium prototype frezen of verspanen
Scroll naar boven