Home » Spuitgieten van kunststof

Spuitgieten van kunststof

Sinds 2010 zijn we bij Metron Technics bezig met spuitgieten van kunststof en matrijzenbouw in China. Het is een bewuste keuze om in China te produceren. Onze oplossing voor kunststof spuitgieten biedt veel mogelijkheden. Met als gevolg genieten onze klanten op een goedkopere manier van de voordelen van spuitgieten. Tevens kunnen we ook kunststof onderdelen produceren in kleine series. Matrijzen geproduceerd in China zijn goedkoper en behoren tot de top !

Bij Metron Technics spuitgieten we kunststof producten

Productie van stalen spuitgietmatrijzen.

Om te spuitgieten wordt gebruik gemaakt van stalen spuitgietmatrijzen. Deze matrijzen worden  gebruikt in spuitgietmachines tot 520 ton.. Een matrijs is een eenmalige investering, maar laat toe om op een economische manier complexe onderdelen te produceren. De normale levensduur van een matrijs is 100 000 tot 300 000 shots. Echter is dat afhankelijk van de gebruikte staalsoort. Vaak kunnen meerdere onderdelen in 1 matrijs. Het is een repititieve en redelijk snelle manier om behuizingen en allerhande kunststof producten te vervaardigen.

Productietijd voor matrijzen.

We produceren matrijzen in ongeveer 35 werkdagen. Daarna doen we een proefspuiting. Als het resultaat van de proefspuiting in order is dan versturen we één of meerdere samples op ter goedkeuring. Eenmaal de samples goedgekeurd zijn kunnen we de series produceren. Het hele process van inplannen tot productie, maar ook ontbramen en kwliteitscontrole neemt ongeveer 20 dagen in beslag.

Voor reeksen van 500 tot 5000 stuks per jaar zullen we meestal maar 1 caviteit voorzien in de matrijs. Vanaf 5000 per jaar kunnen we naar 2 of 4 caviteiten gaan. Matrijzen met 1 caviteit zijn goedkoper. De productiekost van de kunststof onderdelen zal iets hoger zijn.

productie van spuitgietmatrijzen

Caviteiten in een spuitgietmatrijs.

Spuitgieten van kunststof is uitermate rendabel. Vooral als men in heel grote oplages produceert. De matrijs hieronder afgebeeld heeft 12 caviteiten. Met 12 caviteiten produceren we 12 onderdelen per cyclus. Daardoor gaat de productiekost drastisch omlaag voor elk onderdeel. Echter is de matrijs een stuk duurder in aanschaf. Dat wordt helemaal terug verdiend door de grote aantallen die er mee geproduceerd worden.

Spuitgietmatrijs met 12 caviteiten voor massaproductie
Plastic gadgets ontwerpen en produceren

Heb je een offerte nodig ?

Om snel een offerte te kunnen maken hebben we een aantal gegevens nodig :

  • 3D file in STP of IGS formaat
  • Technische tekening met maten
  • Gewenst materiaal ABS, PP, PC, PS, HDPE, PC-ABS
  • Aantal

We kunnen natuurlijk eerst uw product bespreken om zo tot de beste oplossing te komen. Indien nodig begeleiden we u bij het ontwerp of kunnen we een product voor u ontwerpen.

Kunststof spuitgieten is een industrieel process.

Kunststof spuitgieten van producten is een industrieel process waarbij we kunststof onder hoge druk in een matrijs of mal spuiten. Deze kunststof is in dik vloeibare toestand. Dat is omdat deze opgewarmd is tot de plastische temperatuur. De matrijs blijft gedurende een bepaalde tijd gesloten. Deze tijd is afhankelijk van bepaalde factoren. Een goed ontwerp reduceert de productietijd.

Er zijn dus 3 parameters die ingesteld worden op de spuitgietmachine :

  • Druk
  • Temperatuur
  • Tijd

Elke soort kunststof heeft andere parameters. Daarenboven is ook de krim van elke grondstof anders. De caviteit in de matrijs is steeds groter gemaakt dan het uiteindelijke product. Dat is net omwille van die krim. Eenmaal het kunststof product uit de matrijs komt zal het krimpen. Zo kan een onderdeel gemaakt uit POM tot 20% krimpen.

Onderdelen met een te grote wanddikte kunnen zelfs uren later nog krimpen. Alweer is het belangrijk om een kunststof product correct te ontwerpen.

Spuitgieten van een ventilatorbehuizing in kunststof

Welke grondstof gebruiken voor kunststof spuitgieten?

De toepassing van het eindproduct bepaalt mee welke grondstof gebruikt wordt. Uiteraard is er een prijsverschil tussen de diverse soorten kunststof. Goedkope onderdelen waarbij afwerking niet zo belangrijk is worden vaak uit PP (Polypropyleen) gemaakt, omdat dit is een sterk materiaal is met hoge chemische resistentie. Door de prijs wordt het veelal gebruikt voor tuinmeubelen. Echter is het dan weer onmogelijk om PP te verlijmen. We gebruiken meestal ABS of een blend van PC en ABS voor behuizingen van elektronica . Dit is omwille van de robuste eigenschappen, temperatuursbestendigheid en afwerking. PC zorgt voor een stijver en slagvaster product. Sterke en slijtvaste onderdelen worden in PA66 en POM gemaakt. Wij spuitgieten ook in PA6 en PA66, PS, PE, HDPE, HIPS, LDPE, en meer. En tevens gebruiken we glasvezelversterkte kunststof en UV resistente kunststof.

Granulaat is de grondstof voor het spuitgieten
Scroll naar top