Een nieuw product ontwerpen

Ontwerpen en productie van kunststof onderdelen als deel van de productontwikkeling en prototypes

Eenvoudige werkwijze

We hanteren een eenvoudige werkwijze bij een nieuw product ontwerpen:

 • We begrijpen wat de klant van ons verlangt.
 • Voorstellen van oplossingen : Concepten en productdesign.
 • Uitwerken van oplossingen : we Ontwerpen producten.
 • Indien gewenst kunnen we uw product produceren en toeleveren.

Een product laten ontwerpen door Metron Technics ?

Een nieuw product ontwerpen door Metron Technics. Je bent bij ons aan het juiste adres. Waarom ?

Wij asisteren en adviseren: We wenden onze ervaring aan om te bekijken hoe een product best geproduceerd kan worden. Daarenboven zien we snel of er aanpassingen nodig zijn om de produceerbaarheid te verbeteren of om de kostprijs te reduceren.

Uittekenen of ontwerpen in 3D: We werken van ieder onderdeel een 3D model uit. Dat gebeurt met ons CAD programma. Soms maken we verschillende modellen naargelang de productietechniek of complexiteit van het onderdeel. We voegen onderdelen in ons tekenprogramma samen tot een assemblage.

Technische tekeningen maken: Dat zijn tekeningen van een onderdeel of assemblage met de nodige maten, toleranties en informatie om het stuk door een fabrikant te laten produceren.


Wat kost productontwikkeling ?

Productontwikkeling bij Metron Technics is niet duur !

Laat jou product ontwerpen door een gespecialiseerd team met ervaring.

De kostprijs is vaak een drempel om met een ontwerpbureau in zee te gaan. Echter valt dat bij ons goed mee.

Het aanmaken van goede 3D modellen en technische tekeningen is heel belangrijk. Op die manier voorkom je problemen tijdens de productie.

Wij hebben een no-nonsense aanpak. Zo vertellen we u snel wat het traject in al zijn facetten kan kosten.

Iets laten ontwerpen of produceren ?

Stuur ons een mailtje of bel ons even op nummer +32 (0)56 43 28 66. We gaan zo aan de slag !

Van idee tot realisatie
Ontwerpbureau voor productontwikkeling
Van idee tot product
Integrale productontwikkeling

Metron Technics heeft heel ervaring in industrieel productontwerp. Tevens beheersen we het implementeren van product features en specificaties. We optimaliseren het design voor productie. Met als gevolg dat we een aantal aspecten heel nauwlettend bekijken:

 • Wie zijn de gebruikers van het product ?
 • Hoe zal het product gebruikt worden ?
 • Waar zal het product of onderdeeel gebruikt worden ?
 • Wat is de interactie van het product met de omgeving ?
 • Moet het product kunnen communiceren ?

Design en Ergonomie

Enkele van de hoofd aspecten van vermarkten zijn vormgeving en ergonomie. Design gaat over het estethische. Ziet jouw product er goed of aantrekkelijk uit ? Als uw product niet aantrekkelijk is dan zal het minder goed verkopen. Tenzij de functionaliteit doorslaggevend is. De waarde van een goed industrieel productontwerp is dus vanzelfsprekend. Omdat dit helpt om meer producten te verkopen aan een hogere prijs. Daardoor zult u ook meer winst maken met een goed uitgedesigned product.

Ergonomie daarentegen focust op de interactie tussen het product en de gebruiker of omgeving. Hoe voelt het product in uw hand ? Is het eenvoudig te bedienen ? Zijn de materialen goed gekozen ?


Ontwerp voor productie

Design en ergonomie zijn een instrument om het product beter te vermarkten. Echter zijn ze op zich nog geen garantie voor success. Reeds vanaf het begin van de ontwerpfase moet reeds op een doordachte manier rekening gehouden worden met materialen, productietechnieken en mogelijke afwerking. Dit beinvloed rechtstreeks de kost factor van uw product. (kost van grondstof, productietechnieken en assemblage).

De doelstelling van industrieel productontwerp is dat een product op een eenvoudige manier en economisch geproduceerd kan worden. Dat kan enkel door van bij aanvang samen te werken met ervaren mechanische en elektronische ingenieurs. Maar ook met productiespecialisten. Er moet bij iedere stap en bij iedere creatie van een onderdeel nagedacht worden over een aantal zaken:

 • Welke grondstof ?
 • Hoe wordt het geproduceerd ?
 • Hoeveel opspanningen ?
 • Nabewerkingen, nabehandelingen
 • Seriegrootes : kunnen matrijzen worden ingeschakeld ?
 • In hoeveel handelingen kan het product geassembleerd worden ?
 • Hoeveel onderdelen in de BOM (stuklijst) ?
 • Zelfs verpakking is belangrijk

Enkele basisregeltjes die wij toepassen :

1. Less is More

Een van de beste manieren om de productiekosten naar beneden te halen is als je het aantal verschillende componenten reduceert. Omdat minder componenten leidt tot minder aankooporders. Maar je hebt ook minder assemblagewerk. Het kost vaak meer tijd in de ontwerpfase om een product te ontwerpen met minder onderdelen. Echter zult u dit dubbel terugverdienen achteraf.

2. Maak een assemblage modulair

Modulair betekent subassemblies en herbruikbare units maken. Daardoor reduceert u de assemblagetijd. Maar tevens kunt u modules hergebruiken in volgende ontwerpen. Daarnaast kunt u de productie van de modules uitbesteden aan gespecialiseerd bedrijven of zelfs laten produceren in China. Gebruik van modules zorgt ook voor een eenvoudiger reparatieprocess : namelijk een module kan je gemakkelijk vervangen en uw toestel is sneller terug operationeel.

3. Denk over mogelijke problemen op voorhand

Toleranties en maatafwijkingen op mechanische of elektronische componenten kunnen er voor zorgen dat uw toestel niet goed werkt. Vaak kun je dat oplossen met enkele eenvoudige ingrepen in het ontwerp. Zo kan je er voor zorgen dat bepaalde assemblages regelbaar zijn. Maak stukken symmetrisch om foute montage te voorkomen.

4. Gebruik standaard componenten

Standaard componenten worden met heel grote aantallen geproduceerd waardoor ze goedkoper zijn dan zelf gemaakte onderdelen. Vaak zijn deze ook gewoon ergens op stock waardoor productie tijden ingekort kunnen worden. Deze componenten zijn ook reeds uitvoerig getest en ze voldoen aan de meest courante normen zoals CE, RoHS en REACH.

5. Keep it Simple

Bij industrieel productontwerp denken we er aan om zo eenvoudig mogelijk te produceren. Om de productiekosten te drukken evalueren we steeds de combinatie van het materiaal en de productietechniek. Daarenboven vermijd je best al te hoge precisie. Dat kan vaak via eenvoudige ingrepen in het ontwerp. Nood aan hoge nauwkeurigheid is vaak een resultaat van niet goed ontwerpen. Onderdelen met hoge precisie drijven de complexiteit van de productietechnieken op. Met als gevolg verhoogt de prijs.

6. Kunststof houdt van afrondingen

Kunststof vloeit beter in een matrijs met veel afrondingen. Daarom zorgen scherpe hoeken voor een minder goede flow in de matrijs en hierdoor moet men met meer druk spuitgieten. Met als gevolg men een langere cyclus verkrijgt en de onderdelen minder mooi zijn. Het is belangrijk om op een juiste manier te ontwerpen met een vereenvoudiging van het productieprocess in gedachten. Houd rekening met juiste wanddiktes, lossingshoeken, afrondingen. Schroefdraad kan vervangen worden door zelftappende schroeven of zelfs geimplementeerd in de matrijs bij spuitgieten en extrusie.

Als ontwerpbureau proberen we bij industrieel productontwerp zoveel mogelijk te ontwerpen naar assemblage in 1 richting. Elektronische en mechanische toestellen worden meestal van boven naar onder geassembleerd. Op deze manier helpt de zwaartekracht.

Metron Technics : industrieel productontwerp met ervaring