Als industrieel productontwerp bureau heeft Metron Technics heel wat ervaring Productontwikkeling. Eveneens met het implementeren van product features  en specificaties en het optimaliseren van het design naar productie toe. Van bij het begin van het ontwerp zullen wij een aantal aspecten heel nauwlettend bekijken :

 • Wie zijn de gebruikers van het product ?
 • Hoe zal het product gebruikt worden ?
 • Waar zal het product of onderdeeel gebruikt worden ?
 • Wat is de interactie van het product met de omgeving ?
 • Moet het product kunnen communiceren ?

Design en Ergonomie

Enkele van de hoofd aspecten van vermarkten zijn vormgeving en ergonomie. Design gaat over het estethische – ziet jouw product er goed of aantrekkelijk uit – Als uw product niet aantrekkelijk is dan zal het minder goed verkopen. Tenzij de functionaliteit doorslaggevend is. De waarde van een goed industrieel ontwerp of design is dus vanzelfsprekend : het helpt om meer producten te verkopen aan een hogere prijs.  Daardoor zult u ook meer winst maken met een goed uitgedesigned product.

Ergonomie daarentegen focust op de interactie tussen het product en de gebruiker of omgeving. Hoe voelt het product in uw hand ? Is het eenvoudig te bedienen ? Zijn de materialen goed gekozen ?


Ontwerp voor productie

Terwijl design en ergonomie een instrument zijn om het product beter te vermarkten zijn ze op zich nog geen garantie voor success. Reeds vanaf het begin van de ontwerpfase moet reeds op een doordachte manier rekening gehouden worden met materialen, productietechnieken, mogelijke afwerking. Dit beinvloed rechtstreeks de kost factor van uw product. (kost van grondstof, productietechnieken en assemblage).

De doelstelling is een om een product te ontwerpen dat op een eenvoudige manier en economisch geproduceerd kan worden. Dat kan enkel door van bij aanvang samen te werken met ervaren mechanische en elektronische ingenieurs en productiespecialisten. Er moet bij iedere stap en bij iedere creatie van een onderdeel nagedacht worden over :

 • Welke grondstof ?
 • Hoe wordt het geproduceerd ?
 • Hoeveel opspanningen ?
 • Nabewerkingen, nabehandelingen
 • Seriegrootes : kunnen matrijzen worden ingeschakeld ?
 • In hoeveel handelingen kan het product geassembleerd worden ?
 • Hoeveel onderdelen in de BOM (stuklijst) ?
 • Zelfs verpakking is belangrijk

Enkele basisregeltjes die wij toepassen :

1. Less is More

Een van de beste manieren om de productiekosten naar beneden te halen is het reduceren van het aantal componenten. Minder componenten zal leiden tot minder aankooporders, minder assemblage, het vinden van minder toeleveranciers, minder testen en evalueren. Alhoewel het vaak meer tijd kost in de ontwerpfase om een product te ontwerpen met minder onderdelen zult u dit dubbel terugverdienen achteraf.

2. Maak modulair

Hierbij bedoelen we : maak subassemblies en herbruikbare units. Daardoor zult u de assemblagetijd reduceren, kunt u modules hergebruiken in volgende ontwerpen. Kunt u de productie van de modules uitbesteden aan gespecialiseerd bedrijven of zelfs laten produceren in China. Het zorgt ook voor een eenvoudiger reparatieprocess : een module kan je gemakkelijk vervangen en uw toestel is sneller terug operationeel.

3. Denk over mogelijke problemen op voorhand

Toleranties op mechanische of elektronische componenten kunnen er voor zorgen dat uw toestel niet goed werkt. Vaak kunnen enkele eenvoudige ingrepen in het ontwerp er voor zorgen dat u achteraf uw product kunt bijregelen waardoor al te complexe assemblage en rework vermeden worden.

4. Gebruik van standaard componenten

Standaard componenten worden met heel grote aantallen geproduceerd waardoor ze goedkoper zijn dan zelf gemaakte onderdelen. Vaak zijn deze ook gewoon ergens op stock waardoor productie tijden ingekort kunnen worden.  Deze componenten zijn vaak ook reeds uitvoerig getest en voldoen aan de meest courante normen zoals CE, RoHS en REACH.

5. Keep it Simple

Ontwerpen met de eenvoud van produceren in het achterhoofd. Om de productiekosten te drukken evalueren we steeds de combinatie van het materiaal en de productietechniek. Zoveel mogelijk worden nabehandelingen zoals poedercoaten, anodizeren vermeden. Al te hoge precisie moet zoveel mogelijk worden vermeden en kan vaak via ingrepen in het ontwerp vermeden worden. Hoge precisie is vaak een resultaat van niet goed ontwerpen.  Onderdelen met hoge precisie drijven de complexiteit van de productietechnieken op en zodoende de prijs.

6. Kunststof houdt van afrondingen

Kunststof vloeit beter in een matrijs met veel afrondingen. Scherpe hoeken zorgen voor een minder goede flow in de matrijs waardoor men met meer druk moet spuitgieten, men een langere cyclus verkrijgt, de onderdelen minder mooi zijn. Het is belangrijk om op een juiste manier te ontwerpen met een vereenvoudiging van het productieprocess in gedachten. Houd rekening met juiste wanddiktes, lossingshoeken, afrondingen. Schroefdraad kan vervangen worden door zelftappende schroeven of zelfs geimplementeerd in de matrijs bij spuitgieten en extrusie.

Probeer bij industrieel productontwerp zoveel mogelijk te ontwerpen naar assemblage in 1 richting. Elektronische en mechanische toestellen worden meestal van boven naar onder geassembleerd. Op deze manier helpt de zwaartekracht.